Zeytin Nasıl Yapılır?

10-04-2018 23:25
Zeytin Nasıl Yapılır?

Zeytin, antik çağlardan beri yapılan en eski lezzetlerden biri... Bildiğimiz ve tükettiğimiz kahvaltılık zeytin, aslında zeytin ağacının meyvesi. Tuzlu ya da yağlı olarak hem kahvaltılıklarda, hem atıştırmalık olarak tüketilebilen hale gelen zeytin, uzun süreçlerden geçerek yapılır.  Zeytin yapılırken dikkat edilen öncelikli faktör, zeytinin türüdür. Zeytinin türüne göre yapım yöntemleri de değişir. Kahvaltılık zeytin için farklı yöntemler, yeşil zeytin için farklı yöntemlere başvurmak gerekir. Zeytin türü ne olursa olsun, elbette en lezzetli zeytinler organik zeytin ya da doğal zeytin olarak karşımıza çıkar. Bunun için ise zeytin ağacının kimyasal tarım ürünlerine maruz kalmaması, zeytinin tamamen doğal yöntemlerle yapılması gerekir.

Öncelikli olarak, zeytin kurma zamanı Aralık ve Kasım aylarıdır. Olgunlaşmış yağ zeytini aldıktan sonra işlemlere başlanır. Ancak bu aşamada kullanılacak olan zeytin çok önemli. Zeytin, genel olarak iki ana sınıfta incelenir. Bunlar; yağ zeytini ve su zeytini olarak adlandırılır.  Su zeytininden zeytinyağı yapılır. Yağ zeytini ise bilinen kahvaltılık zeytin olarak sofralarımızda yerini alır.

Zeytin Yapım Aşamaları

Zeytin yapılırken, büyük cam bidonlar kullanılır. Plastik bidon kullanımı da sakıncalı değildir, ancak cam bidon tercihi daha sağlıklı olur. Zeytin yapımında öncelik lezzet olduğu kadar sağlık da olduğu için, maksimum lezzeti elde etmek amacıyla plastik kaçınmak gerekir. Zeytinler bidon içerisinde tuz ve yağ ile fermente olacağından, plastik yapıda bulunan kimyasallar zeytinlere bulaşabilir. Bu durumdan kaçınmak için ve zeytinin lezzetinden maksimum oranda faydalanmak için cam bidon kullanmak önemli. Cam bidonu seçtikten sonra ise; örnek olarak, 5 kiloluk bir cam bidona 3 kiloluk zeytinler konulur. Ancak zeytinlerin yıkanmadan bidona koyulması gerekir. Ardından üzerine yeterli oranda tuz serpilir. Daha sonra yeniden iki parmak kadar zeytin koyulur ve tuz eklenir. Bu işleme bidon dolana kadar devam edilir. Ardından bidonun kapağı kapatılır ve kenarda beklemeye alınır. İki günde bir bidonun kapağı gevşetilir. Bu sayede bidon içindeki asitli gaz çıkarılır. Kapağın iki günde bir açılması oldukça önemli, aksi halde bidon içerisinde bulunan gaz yüzünden patlayabilir. Gaz kontrolleri yapıldıktan sonra bir hafta boyunca herhangi bir işlem yapılmadan beklenir. Bidon içerisindeki asitli gazın kontrol edilmesi yeterli olacaktır. Bir hafta sonrasında ise bidon güzelce çalkalanır. Zeytin bidonu içinde bulunan gaz iki günde bir çıkarılmaya devam edilmelidir. Bidonu çalkama işlemi bir hafta devam eder. Bu bir haftada da bittikten sonra bidonun kapağı açılır. İçerisinde bulunan asitli su, akıtılır. Bir ay boyunca bu işlem devam eder. Bir ay tamamlandığında zeytinler buruşmaya başlar. Bu aşamadan sonra zeytinler git gide tatlanır. Bir ay sonrasında zeytinlerin tadına bakılır. Acılığı gitmediyse işleme devam edilir. Acılığı gitmişse ve enfes zeytin tadına kavuştuysa, zeytin yapma işlemi tamamlanmış demektir. Yemeden önce ise zeytinin bol su ile yıkanması gerekir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.