Taze bakliyatlarda barbunya ile kışa hazırlık
Ülkemizin toprakları mercimek, bulgur, pirinç, fasulye gibi bakliyatların yetiştirilmesi bakımından oldukça verimlidir. Bakliyatlar, hem lezzetleri de hem besin değerleri ile sofralarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Barbunya da bakliyatlar arasında en çok tercih edilen ve sevilen üründür. Yaz mevsiminde yetişen barbunya, özenle saklanarak tüm sene boyunca tüketilmektedir.
Barbunyayla Kışa Hazırlık Nasıl Yapılır?
Taze barbunya çeşitleri kırmızı ve beyaz renklerde, kabuklu bir bakliyattır. Kabuklarının içerisinden çıkarılan barbunya taneleri yıkandıktan sonra iyice süzülmelidir. Kullanım şeklinize ve tercihlerinize göre kısa bir süre haşlayarak veya tamamen çiğ olarak buzdolabı poşetlerine yerleştirip dondurucunuza koyabilirsiniz. Barbunyaları bir yemeklik porsiyonlar şeklinde saklayabilir, kullanmak istediğinizde kolayca çıkarabilirsiniz.
Buzluğa çiğ olarak koyduğunuz barbunyayı kullanmadan önce birkaç dakika boyunca haşlayıp çıkan siyah suyu dökmeniz, yapacağınız yemeğin görünümünü daha güzel hale getirebilir.
Barbunyanın Faydaları Nelerdir?
Barbunya çok çeşitli kültür ve mutfaklarda popüler olan bir bakliyattır. Bunun en büyük nedeni; hazırlanmasının kolay olması ve düşük kolesterol içermesine rağmen yüksek bir protein kaynağı olmasıdır.
Barbunyanın eşsiz faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
·Barbunya, vücut dokularının yapısal bileşenini oluşturmaya ve kas inşa etmeye yardımcı olan temel bir besin olan proteinle doludur. Yüksek kaliteli bir protein olarak sınıflandırılır, çünkü fasulye sadece tüketim yoluyla elde edilebilen ve kırmızı et gibi besinlerde bulunabilen 9 temel amino asit içerir. Barbunya fiyatları kırmızı ete oranla daha ekonomiktir ancak besin değerleri neredeyse aynıdır.
·Beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler kolayca parçalanır ve yemeklerden sonra kan şekeri ve insülin seviyesinin hızlıca yükselmesine neden olur. Barbunyanın glisemik indeksi düşük olduğu için, kan dolaşımında yavaş yavaş emilir.
·Barbunyanın lif oranı oldukça yüksektir. Lif içeriği yüksek olan gıdalar daha uzun süre tokluk hissi verir, kabızlığı önler ve iştahı azaltır.
·Barbunyanın içeriğinde yüksek oranda folat bulunmaktadır. Vücuttaki yetersiz folat miktarı, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi beyinsel hastalıkların tetikleyicisidir. Folat, ayrıca anne karnındaki bebeklerde nöral tüp ve kırmızı kan hücresi oluşumuna da yardımcı olur.
·Barbunya, çok yüksek bir potasyum içeriğine ve düşük bir sodyum içeriğine sahiptir. Bu özelliğiyle hipertansiyonun azaltılmasına katkıda bulunur ve kan akışını korurken kan damarlarını rahatlatır.
·Yeni kan hücresi oluşumu için bakır ve demir gereklidir. Bu mineraller, barbunyada bulunmaktadır.
Barbunyanın Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Barbunya çeşitleri yetiştirilen yere göre değişebilmektedir. Genellikle lezzet ve içerik bakımın aynı özelliklere sahip olsalar da, boyut ve görünüm açısından farklılıklar olabilmektedir. Ülkemizde sırık, kınalı, kiraz, keklik ve daha birçok çeşit bulunabilmektedir.
Barbunya fiyatları da, barbunyanın cinsine ve ağırlığına göre değişkenlik gösterebilir. En kaliteli gıdayı, en ekonomik yöntemlerde tüketmenin en mümkün hali bakliyatlardır. Kimyasal ilaçlar kullanılmadan, doğal olarak yetiştirilmiş barbunya, birçok gıda türünden daha hesaplıdır. Alınacak 1 kg barbunya ile birçok kez yemek yapılabildiği düşünüldüğünde, her bütçeye uygun olduğu görülmektedir.