Tahinin faydaları nelerdir?

09-06-2018 20:29
Tahinin faydaları nelerdir?

Tahin; kabuklu susamın, öğütülüp kavrulduktan sonra hazırlanmasıyla oluşan yumuşak yapılı bir yiyecek türüdür. Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de özellikle Güney Doğu Anadolu bölgesinde kahvaltıların ve tatlıların olmazsa olmazlarındandır. Bu nedenle Gaziantep tahin oldukça meşhurdur.

Tahin Nasıl Yapılır?

Tahinin ana maddesi olan susam, aynı isimdeki yeşil bir bitkinin tohumlarının toplanmasıyla elde edilir. Bu minik bitkilerin toplanması genellikle özel makinelerle yapılmaktadır. Toplandıktan sonra kabuklarından ayrılması için tuzlu su içerisinde bekletilmelidir. Tuzlu su içerisindeki susamların kabukları suyun yüzeyine çıkarken, tahini oluşturan maddeler suyun dibine çökecektir. Ana madde sudan alınıp kurutulur, yağın açığa çıkması ve aroma vermek için kavrulur. Kişisel tercihlere hitap etmek için çifte kavrulmuş tahin de yapılmaktadır. Daha sonra özel bir alet yardımıyla yavaşça ezilir. Organik Tahin, ezilen ve işlenen bu susamlardan imal edilir.

Tahinin Faydaları Nelerdir?

·Besin değeri yüksektir: Tahin, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Susamın yağ içeriğinin yüksek olmasına rağmen, bu yağın %90'ı sağlık için faydalıdır. Bir çorba kaşığı tahinin 85 kalori olduğu düşünüldüğünde, 65 kalorinin yağdan geldiğini söylemek mümkündür. Ayrıca tahin, B1 vitamini, demir, magnezyum, fosfor, manganez, bakır, lif ve protein açısından da zengindir. Temel vitaminler ve diğer besinlerdeki zenginliği sayesinde kavrulmuş tahin, sağlık açısından büyük faydalar sağlayan bir besin olduğu bilinmektedir.

·Beyin sağlığını geliştirir: Tahin sağlıklı omega-3 ve omega-6 yağ asitleriyle doludur. Bu yağ asitleri vücuttaki ve manganez sinir dokularının gelişimini hızlandırır, beynin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca Alzheimer hastalığının gelişimini de yavaşlatabilir.

·Kalp sağlığını korur: Tahinde bulunan omega-3 yağ asitleri vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda inflamasyonun neden olduğu kardiyovasküler hastalığın tedavisinde de yardımcı olur.

·Antioksidan sağlar: Tahinden alınan önemli minerallerden biri de bakırdır. Ağrıyı rahatlatmak ve ödemi için gereklidir. Ayrıca astım hastalarında, akciğerlerin hava yollarının genişlemesine yardımcı olan antioksidanlar da içermektedir. Astım şikayeti olan hastalar tahinde bulunan antioksidanlardan faydalanabilir, problemlerini azaltabilirler.

·Bağışıklık sistemini destekler: Tahin; demir, selenyum, çinko ve bakır olmak üzere dört önemli besin maddesine sahiptir. Bunlar bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulan desteği sağlar. Demir ve bakır, bağışıklık sistemine destek sağlayan; beyaz kan hücrelerinin üretiminde yardımcı olan enzimlere dahil edilir. Çinko ise beyaz kan hücrelerinin gelişmesine yardımcı olur ve mikropları yok etme işlevine yardımcı olur. Selenyum ise, enzimlerin antioksidanlar ve antikorlar üretmekte görevlidir.

·Kemik sağlığını korur: Tahinin içindeki yüksek magnezyum içeriği, sağlıklı kemiklerin korunmasında faydalıdır. Yeterli magnezyum alımı, kemik yoğunluğu ile ilişkilidir ve postmenopozal kadınlarda osteoporoz riskini azaltmada etkili olacaktır.

Tüm bu faydaları elde edebilmek için, doğal ve organik tahin satın almanız gerekmektedir. Kimyasal işlemlerden geçirilen veya katkı maddeleri bulunan tahinlerin zararları, faydasından daha çoktur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.