Organik Sos Nasıl Yapılır?

10-04-2018 22:16
Organik Sos Nasıl Yapılır?

Türk mutfağının en önemli çeşnilerinden biri de soslardır. Çorbalarda, dolmalarda, mezelerde ve bazı et yemeklerinde sıkça kullanılan sosların organik bir şekilde hazırlanması, hem lezzetini hem de kalitesini arttıran bir unsurdur.

Organik soslarda kullanılan malzemeler tamamen doğal olarak yetiştirilir. Yetiştirilme aşamasında hiçbir kimyasal madde ve büyümeyi hızlandırıcı hormon kullanılmaz. Ürün, lezzetini yalnızca topraktan alır. Bu sebepten dolayı organik sos kullanmak hem sağlık açısından faydalı hem de tat olarak benzersizdir.

Organik sosların çeşitleri nelerdir?

Gaziantep doğal sumak ekşisi: Yaygın olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok ilinde yetişen sumak, ekşi bir baharat türüdür. Çok eski çağlarda şifa amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Ancak sumak çeşitlerinden bazıları zehirli olduğu için, toplanma aşaması uzmanlık gerektir. Sumak bitkisinin birçok faydası bulunmaktadır. Kalp – damar hastalıkları, diyabet, kemik rahatsızlıkları, ishal, enfeksiyon, hazımsızlık ve birçok deri problemi için faydalıdır.

Yemeklerde hem tane şeklinde hem de toz haline getirip kullanılabilen sumak, aynı zamanda sıvı hale de getirebilir.Sumak ekşisi olarak bilinen bu sos ustalıkla ve hassasiyetle hazırlanması gerekir. Sumak ekşinin hazırlanma aşaması şöyledir:

Sumaklar organik bir şekilde yetiştirilir ve toplanır. Toplanan sumaklar genişçe bir kap içerisine konulur ve içerisine su ilave edilir. Biraz bekletilir, böylece sumakların ekşi tadı suya salınmış olunur. Suyun içerisinden alınan parçalar tekrar başka bir kap içerisine konularak tekrar suda bekletilir. Bu işlem sumağın ekşilik durumuna göre birkaç kez tekrarlanabilir. Sumak taneleri kabın içerisinden alınır ve suyun içerisine kalan tortuların da dibe çökmesi için bir miktar un ilave edilir. Yeterli miktarda bekledikten sonra tamamen tortusuz olan su alınır, güneşin yoğun olduğu bir yere konulur. Birkaç gün güneşin altında bekletilen sumağın suyu, her günün sonunda temiz bir bez yardımıyla süzülmelidir. Yeteri kadar bekletilen ve koyulaşmaya başlayan ekşi, ocakta kaynatılarak daha fazla koyulaştırılır. Böylece son aşamaya gelmiş olan sumak ekşisi, cam şişelere konulup saklanabilir.

Doğal Nar Ekşisi: Nar ekşisi yapılırken mutlaka ekşi olan narlar kullanılmalıdır. Narın ayıklanma aşaması önemlidir. Tüm taneler tek tek ayıklanmalı, narın içerisindeki beyaz kısımlar sosa dahil edilmemelidir. Ayıklanan narların temiz bir bez ile sertçe sıkılarak suyu çıkarılır. Tüm narların suyu çıktıktan sonra ocakta kaynatılmaya başlanır. Kaynadıkça yoğunlaşan nar suyunun üzerinde oluşan köpükler sürekli olarak alınmalıdır. Suyun kıvam alması yaklaşık olarak 5 saat civarında gerçekleşecektir. İstenilen kıvama ulaşan nar ekşisi, cam şişelere koyulup saklanabilir.

Organik sosların hazırlık ve yapım aşaması gerçekten zahmetli bir iştir. Ancak tüm bu uğraşın yerine sizler için özenle hazırladığımız sumak ve nar ekşilerine sitemizden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tamamen doğal ve yöresel bir biçimde yapılan bu organik soslar, yapacağınız yemeklerin lezzetini en üst seviyeye çıkaracaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.