Kırma Zeytin Neden Tercih Edilir?

13-04-2018 22:16
Kırma Zeytin Neden Tercih Edilir?

Kırma zeytin, en lezzetli zeytin türlerinden biri. Kırma zeytinlerde; zeytinler kırıldıktan sonra olgunlaştırılır. Genelde kahvaltılık zeytinden ayrı olarak, her öğün, hatta atıştırmalık olarak dahi tüketilebilir. Yeşil zeytingenel olarak bu yöntemle yapılır. Toplanan yeşil zeytinler, taş ya da çeşitli kırma araçları ile üzerine vurularak kırılır. Bu işlemden sonra ise suyun içerisinde bekletilir. Bu su, belirli aralıkla değiştirilir. Zeytinlerin acılığı gidene dek bu işlem sürdürülür. Ardından limon ve tuz katılır. Zeytinler tuzu çektikten sonra ortaya çıkan, müthiş lezzete sahip kırma zeytinler, afiyetle yenilir.

Yeşil zeytin,olgunlaşmaya henüz başlayan ve daha kararmamış zeytinlerden elde edilir. Siyah zeytine göre dayanma süresi daha azdır.Yeşil zeytinler ise; kırma, çizme ya da bütün olarak tatlandırılabilir. Kırılan zeytinler tat olarak, çizilmiş zeytinlere göre oldukça üstündür. Ancak daha az dayanır, saklanma süresi daha kısadır.

Kırma Zeytin Lezzeti

Kırma zeytinlerin tercih edilmesinin en büyük sebebi, elbette ki tatlarıdır. Siyah zeytin ya da çizik zeytine göre daha az dayanmasına rağmen, en doğal zeytin türlerinden biri olması ve lezzetinin diğer zeytin türlerine göre daha yüksek olması sebebiyle tercih edilir. Kırma zeytinler, zeytinin en güzel hali olarak da adlandırılır. Ancak, hem yapımının zor olması, hem de daha az dayanıklı bir zeytin türü olması sebebiyle doğal kırma zeytin bulunduğunda kesinlikle kaçırılmaması gereken bir tat olarak karşımıza çıkar. Kırılmış olan zeytinin tercih edilmesinin bir diğer sebebi de; kırık zeytinin daha çok tatlanmasıdır. Çizik zeytin, kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırılarak yapılmış zeytinlerin kısa süre içinde tüketilmesi gerekir.

Kırma zeytin nasıl yapılır?

Kırma yeşil zeytin yapılırken en önemli faktör, kullanılan zeytindir. Zeytinin çok büyük olmaması gerekir. Orta boylarda, henüz kararmamış yani çok olgunlaşmamış, yeşil ve sert zeytinler kullanmak gerekir. Bu zeytinlerin aynı zamanda yağlı olması da lezzeti için çok önemli. Kırma zeytinlerin yapılışı ise; sert bir zemin üzerinde tahta tokmak ile zeytinlerin tek tek kırılması ile başlar. Bunu yaparken, zeytin çekirdeğinin kesinlikle kırılmaması gerek. Kırılmış olan zeytinler kısa sürede su dolu bir kaba koyulur. Bu sayede kırık zeytinlerin rengi ya da tadı değişmeden muhafaza edilmiş olur. Ardından bu zeytinler büyük, cam bir bidonda, ağzı kapalı şekilde saklanır. Ardından kavanoz taşana kadar temiz su ilave edilir. Bu suya tuz koyulmaz. Bidonlar, hava almayacak şekilde ağzı kapatıldıktan sonra güneş görmeyen, serin bir yerde bekletilir. Zeytinlerin yenme zamanı geldiğinde ise, kırılmış olan zeytinler kavanozdan alınır. Bidonun suyunun iki günde bir değiştirilmesi oldukça önemli. Bu sayede zeytinin acı tat alması engellenir. Suları sürekli değiştirilen zeytinler, acılığı gittikten sonra yemeğe hazır hale gelir. Yemeğe hazır hale geldiğinde, içindeki su dökülür, son defa iyi su koyulur. İstenilen oranda tuz atılır ve zeytinyağı eklenir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.