Gaziantep Yöresel Lezzetlerinin Önde Gelen Ürünleri

26-03-2018 14:49
Gaziantep Yöresel Lezzetlerinin Önde Gelen Ürünleri

Ülkemizin her bir yöresi birbirinden zengin lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır. Her bir ilin kendine has lezzetleri, ürünleri bulunur. Gaziantep de bu güzide illerimizden biridir. Gaziantep yöresel ürünler herkes tarafından sevilen, takdir gören ve yapımı özen isteyen yiyeceklerden oluşmaktadır.

Çeşit çeşit kebap türlerinden baklavaya, alinazikten katmere kadar uzanan Gaziantep mutfağı, tüm dünya tarafından bilinir ve sevilir. Gaziantep, Tarihi İpek Yolu’nun geçiş güzergahlarından biri olduğu için, yüzyıllardan beri birçok medeniyet ve kültürden etkilenmiştir. Bu nedenle hem gelenek ve görenekleri, hem de yemek çeşitleri daha farklı ve çeşitlidir. En ünlü şefleri dahi kendine hayran bırakan Gaziantep mutfağı, lezzetlerinin ünü sebebiyle birçok yerli ve yabancı turistin de gözdesi olmuştur.

Gaziantep lezzetleri neden farklıdır?

Gaziantep yemeklerinin hazırlanması için en önemli husus, malzemelerin kalitesi ve yöresel tekniklere uygun olarak hazırlanmasıdır. Özenle işlenmiş, hazırlanmış malzemelerle yapılan yemeklerin tadı her daim başka olacaktır.

Gaziantep mutfağının ön plana çıkmış bazı lezzetleri şunlardır:

Salçalar: Neredeyse tüm yemeklerin ana malzemelerinden en önemlisinin salça olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yemeğin hem lezzetini arttırır, hem de görünümünün cezbedici olmasını sağlar. Domates, az acılı biber, tatlı biber ve acı biberden yapılmış salçalarla zenginleşen yemekler, sofraları bir şölene dönüştürebilir. Gaziantep salça çeşitleri olarak da ayrıcalıklı bir ilimizdir ve farkını bu alanda ortaya koymuştur.

Baharat: Yemeklerin olmazsa olmazlarından biridir. Türk mutfağında her baharatın çok önemli bir yeri mevcuttur. Özellikle Gaziantep yöresinde üretilmiş olan isot, pul biber, sumak ve nane gibi baharatlar et yemeklerinin ve çorbalarının tamamlayıcısıdır.

Bakliyat: Protein ve diğer besin değerli açısından oldukça değerli olan bakliyatların en özel çeşitleri yine Gaziantep ilinde üretilmektedir. Koçbaşı olarak bilinen iri nohut, mercimek çeşitleri, yarma buğday ve firik adı verilen özel bir bulgur Gaziantep’ten sofralarımıza kadar uzanan bakliyatlardır.

Soslar: Özellikle salatalar ve mezelerde kullanılan sumak ve nar ekşileri, Gaziantep’te %100 doğal ve katkısız olarak üretilmektedir.

Kuruyemişler: Antep fıstığı, adından da anlaşılacağı üzere o yöreye ait olan bir kuruyemiş çeşididir. Yine aynı şekilde Gaziantep’te yetişen bademle birlikte, özellikle tatlıların vazgeçilmez unsurudur.

Kuruluk: Patlıcan, acur, domates, kabak, biber gibi sebzelerin en lezzetli zamanı yaz aylarıdır. Yaz aylarında yetiştirilen, özenle toplanan ve hazırlanan bu sebzeler, kışın kullanılmak üzere en doğal yöntemlerle kurutulur. Dolmalık şekilde hazırlanmış olan kabak, biber, patlıcan, acur gibi sebzeler bulgur, pirinç ve et konularak doldurularak lezzetli yemekler hazırlanır. Diğer şekillerde kurutulan domates ve patlıcan kurusu ise salatalarda ve mezelerde kullanılabilir. Gaziantep kuruluk olarak bilinen bu ürünler, kışın bile lezzetli sebzelere ulaşmanın en doğal yöntemidir.

Birbirinden farklı Gaziantep lezzetleri en doğal hali ve uygun fiyatlarıyla sitemizde bulunmaktadır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.