Ev yapımı tarhana ile lezzetin doruğu

08-06-2018 23:27
Ev yapımı tarhana ile lezzetin doruğu

Tarhana un bazlı toz karışımından yapılmış Türk usulü bir çorbadır. Bu toz karışımı hazırlamak için; yoğurt, sebzeler ve baharatlar, un ile karıştırılır. Fermente hale getirilen karışım, kurutma ve öğütme işlemlerinden geçirilir. Bu yöntem eski zamanlarda Orta Asya Türkleri tarafından beri kullanılan, hızlı hazırlanabilen ve doyurucu olan bir kış çorbasını meydana getirir.

Tarhana Nasıl Yapılır?

Tarhana hazırlanışı zahmetlidir ve sabır gerektirir. Türkiye’nin her yöresinde farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Genellikle hazırlanma yöntemi şu şekilde gerçekleşir:

Domates, biber ve soğan haşlanarak püre haline getirilir. Yoğurdun ve mayanın da eklenmesiyle elde edilen karışım yoğurulmaya başlanır. Daha sonra içerisine un ilave edilerek, hamur kıvamı elde edilene kadar tekrar yoğurulur. Bu yoğurma işlemi, hamur ekşiyene dek yaklaşık olarak 3-4 gün süreyle devam etmelidir. Hazır hale geldikten sonra güneşte kuruması için temiz bir zemin üzerine serilir. Kuruyan hamur, öğütülerek toz haline getirilir. Uygun koşullarda saklanan tarhana, pişirilmeden bir süre önce suyun içerisinde bekletilerek yumuşatılmalıdır. Daha sonra soğuk su ile karıştırarak pişirilir ve hazır hale getirilir.

Yapılış aşaması her ne kadar zorlu olsa da, pişirmesi oldukça pratiktir. Başka bir çorba hazırlamak için harcanılan sürenin çok küçük bir kısmıyla lezzetli bir tarhana hazırlanabilir.

Ev Yapımı Tarhana Neden Farklıdır?

Ev yapımı tarhana olarak adlandırılan tarhanalar, tamamen geleneksel yöntemlerle hazırlanmaktadır. Büyükannelerimizin, annelerimizin yapmış olduğu tarhananın lezzetindedir. Sanayi ortamlarda hazırlanan karışımlarda aynı damak tadını bulmak mümkün değildir. Organik tarhana yapılırken, tamamen doğal şartlarda elde edilen sebzeler ve baharatlar kullanılmaktadır.

Tarhananın hazırlanması için en uygun dönem yaz aylarıdır. Tarhananın ham maddelerinden olan domates ve biber gibi sebzeler, yaz aylarında hem verimli hem de lezzetlidir. Bu nedenle önceden hazırlanır ve kış ayları geldiğinde içleri ısıtacak sıcacık bir lezzet şölenine dönüştürülür.

Tarhananın en önemli özelliklerinden biri de, her yaştan insanın severek tüketeceği bir çorba olmasıdır. Ek gıdaya geçiş döneminde olan bebeklerin bile tuz ilave edilmeden hazırlanmış tarhanayı tüketmesinde hiçbir sakınca görülmemektedir. Ev yapımı tarhana özellikle, çocuklarına güvenilir bir gıda hazırlamak isteyen anneler tarafından tercih edilmektedir. İçerisindeki birçok yararlı besin maddesinin bulunduğu tarhana, hastaların şifa bulması için de tüketilmektedir.

Tarhanayı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüz koşullarında herkesin tarhanayı hazırlamak için uygun koşulları ve imkanı ne yazık ki bulunmamaktadır. Durum böyle olduğunda, hazır halde satılan tarhanalar dikkati çekmektedir. Piyasada bulunan birçok tarhana, sanayi üretimle hazırlanmıştır ve bu nedenle tercih sebebi değildir. Doğal koşullarda üretilen, tamamen hijyenik şartlarda hazırlanan ve geleneksel lezzetin sürdürüldüğü tarhana çeşitleri sitemizden satın alınabilmektedir.

Organik tarhana; herkesin damak zevkine hitap edebilmesi için acılı ve sade olarak bulunabilmektedir. Yetişkin birçok birey acılı tarhanayı tercih ederken, bebek ve çocuklar için sade çeşidi daha uygun olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.