Eskilerin vazgeçilmezi helva ile ramazan sofralarını renklendirin
Kökeninin nereye ait olduğu bilinmeyen fakat ülkemizde olduğu gibi, Hindistan, Yunanistan, İsrail vb. birçok ülkede de sevilerek tüketilen tatlılardan biri de helvadır. Dünya üzerinde popülerliğinin her gün artmasıyla birlikte Amerika dahil olmak üzere birçok Avrupa şehirlerinde de helva çeşitleribulabilmek mümkündür. Sabah kahvaltılarında, öğlen atıştırmalıklarında veya akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak sofralardaki yerini alan helvanın; özellikle Ramazan aylarındaki yeri ayrıcalıklıdır.
Gün boyu tutulan oruçlar açıldıktan sonra lezzetli yemeklerin ardından hafif bir tatlı istenildiğindehelva çeşitleri ile daha güzel bir seçenek olamaz. Aynı zamanda sahur vakitlerinde de tatlı ihtiyacını karşılamak için bir parça helvanın yerine hiçbir şey tutamayacaktır.
Organik Helva Nasıl Yapılır?
Helvanın ana maddesi, susamın yağından elde edilen tahindir. Tahin ile birlikte un, tereyağ ve şeker kullanılarak yapılır. İsteğe bağlı olmak üzere; içerisine kakao, fıstık, ceviz gibi ilave malzemeler konulabilir. Yağ ve un kavrulduktan sonra pürüzsüz hale gelebilmesi iyice ezilir. Tekrar kavurma işlemine geçildiğinde tahin ve şeker de eklenir. İstenilen kıvamı elde etmek için sürekli olarak karıştırmak, ısıyı kontrol etmek ve aşamaları en ince ayrıntısına kadar uygulamak şarttır. Helva kıvamını alan karışım, cam bir kabın içerisine alınarak buzdolabında 5 ile 7 gün arası bekletildikten sonra tüketilmeye hazır hale gelir.
Organik helva yapımı az malzeme ile gerçekleşse de tüm bu malzemelerin tamamen doğal olarak üretilmiş olması, helvanın kalitesini de direkt olarak etkileyecektir. Sağlıklı ve organik helva için, her zaman doğal malzemeler kullanmak gerekir.
Gaziantep Helvasının Farkı Nedir?
Gaziantep, birçok yöresel lezzetin çıkış kaynağıdır. Verimli toprakları, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması nedeniyle yemekler dahil olmak üzere çok çeşitli kültürler bir arada bulunmaktadır. Gaziantep, helvanın ana maddesi olan tahinin en doğal ve saf şekliyle üretildiği illerimizden birisidir. Aynı zamanda Antep fıstığının da ana vatanı olduğu için, helvanın benzersiz bir lezzete kavuşmasını sağlayacaktır. Uygun helva fiyatlarıile birlikte çeşitli ürünler ana sayfadan incelenebilir.
Helvanın Kültürümüzdeki Önemi Nedir?
Osmanlı döneminde iken; Türk, Arap ve Balkan toplumları bir arada yaşamaktaydı. İsminden dolayı Arap toplumuna ait bir tatlı türü olduğu bilinen helva, süregelen yıllar içerisinde yalnızca bir yiyecek türü değil kültürel bir bileşenin önemli parçalarından biri haline gelmiştir. Bayramlar, düğünler, cenaze merasimleri, doğumlar ve daha birçok önemli günde yapılıp dağıtılan bir tatlı olmuştur. Özellikle saray mutfağında helvayı en iyi şekilde yapan özel aşçılar bulundurulur, başta tahin helvası olmak üzere sayısız tür yapılırdı. Eski Türk toplumları için helva, üzüntü ve sevinç dolu günlerin somut bir karşılığıdır.
Günümüzde de eski önemini koruyan helvaların, sade helva ve kakaolu helva türleri en çok tercih edilenler arasındadır.