Doğal organik bal farkı nedir?
Organik bal, T.C Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak üretilmektedir. Bu sebeple de kontrol edilmektedir. Organik bal, diğer ballardan daha fazla denetime tabii tutulur. Bu sebeple de organik bal alırken, organik sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir.
Organik bal ile diğer balların farkı nedir?
Türkiye’de organik bal oldukça popüler. Zararlı besinlerin artması ve kimyasallar dolayısı ile yaşanan sorunlar sebebiyle organik besinler gittikçe daha fazla tercih ediliyor. Organik bal üretiminde ilk aşama üretimin yapılacağı bölgede hiçbir şekilde zirai ilaç kullanılmamış olmasıdır. Organik bal olmayan ballarda ise daha fazla bal üretmek adına sebze ve meyve bahçelerinin tam yanında üretimler sürdürülür. Bu bahçelere yapılan ilaçlamalar sebebiyle de bal doğallığını kaybeder. Organik bal üretiminde ise suni gübreler ya da ilaçlar söz konusu değildir.
Fabrikasyon yani konveksiyonel bal üretiminde, daha fazla bal için sebze ve meyve bahçelerinin yanında üretim yapıldığından, kullanılan suni gübre bala karışır. Organik bal ari doğada mevcut olan saf ve temiz nektarın peteğe taşınmasıyla üretilir. Organik bal olmayan ballarda, ari mısır şurubu ya da früktoz şurubu ile tatlandırma yapılır.
Organik bal nasıl ayırt edilir?
Organik bal, üretilecek olan bölgede ekim ve dikimin olmaması gerekir. Bu bölge tamamen yabanil şekilde muhafaza edilmelidir. Bunun dışında organik bal üretiminde kullanılacak olan malzemeler de özenle seçilmelidir. Organik bal için kullanılacak olan tüm metal malzemeler, çelik ya da galvanizli olmalıdır. Şayet plastik malzeme kullanılacaksa, tıbbi plastik olması gerekir.
Organik Bal için önemli olan faktörler:
·Organik bal üretilen bölgenin doğal mera olması gerekir.
·Nektarın doğal çiçeklerden gelmesi organik bal için çok önemlidir.
·Kolonilerin zirai mücadele bölgelerinden uzak olması gerekir.
·Balın üretiminin yapıldığı bölgeye uygun olan arı ırkının bulunması gerekir.
·Organik bal üretimi için ana arı ırkının kullanılması gerekir.
·Kolonilerin ve üretim kayıtların kayıt altında tutulması önemlidir.
·Şekerli bir beslenme yapılmaması gerekmektedir.
·Temel peteklerin doğal ve organik bal mumundan elde edilmiş olması gerekmektedir.
·Koloni sağlığı için uygulanan ilaçların organik olması oldukça önem teşkil eder.
·Kovan, arıcılık ekipmanları ve bal kaplarının tüm temizlik ve hijyen kurallarına uygun olarak seçilmesi gerekir.
·Bal etiketinde organik bal olduğu belirtilmeli.
·Etiketlerde Organik ürün ve sertifikasyon firması logolarının yer almasına dikkat edilmelidir.
Tat ve renk açısından kullanıcıların organik bal ile diğer balları ayırt edebilmesi pek mümkün değildir. Bu sebeple de öncelikli olarak bal şişesi kontrol edilmeli ve sertifikalı ballar tercih edilmelidir.